• Print
close

Wat is werken in de cloud?

88294108

Wat is werken in de cloud?

Werken in de cloud, je hoort het tegenwoordig te pas en te onpas. Maar wat is het precies en hoe kun je er je voordeel mee doen? Als ondernemer heb je geen behoefte aan ICT-jargon maar wil je gewoon in duidelijke taal uitgelegd krijgen wat werken in de cloud betekent. Hieronder doen we een poging.

Werken in de cloud = werken via internet

Eigenlijk is de cloud niets anders dan een metafoor voor werken via internet. De cloud staat voor een netwerk van servers verbonden via internet. Simpel gezegd komt het er dus op neer dat hardware, software en opslag van ICT niet plaatsvindt op je computer, maar via het internet. Dus ook je bedrijfsdata en bedrijfsapplicaties. Toegang tot die systemen is via een zogenaamde cloud werkplek, dat kan zijn een pc, laptop, tablet of mobiele telefoon. Met een online werkplek of mobiel apparaat heb je vanaf iedere gewenste locatie en op elk moment toegang.

• Voorbeeld: je maakt een foto met je smartphone en slaat deze op in het intern geheugen. Maar zodra je hem upload naar bijvoorbeeld Instagram, upload je hem in feite naar de cloud.

De voordelen van cloud computing

Door te werken in de cloud hoef je veel minder geld uit te geven aan hardware, software en beheer. In plaats daarvan besteed je dit uit aan specialisten in ICT-beheer. Zo heb je bovendien de garantie dat je systemen optimaal functioneren. Cloud computing betekent ook het delen van dure ICT-apparatuur en licenties met anderen, en ook dat zal je een besparing in de kosten opleveren.

Loop je tegen opslagproblemen aan met grote datafiles? Met een cloud opslagservice als Dropbox hoef je niets meer op je PC op te slaan maar doe je dit via internet. Geheel gratis en je krijgt minimaal 2Gb aan opslagruimte tot je beschikking.

Nog een voordeel is dat je snel kunt opschalen. Heb je op korte termijn behoefte aan meer ICT-resources, dan kun je via de cloud probleemloos meer capaciteit krijgen. En het omgekeerde is ook van kracht als je wilt downsizen.

Werken in de cloud is veilig

Je zou misschien een denken dat het onveilig is als je kritieke bedrijfsapplicaties elders draaien, maar dat is beslist niet zo. Werken in de cloud is juist veiliger. Neem bijvoorbeeld Office Live, de cloud-versie van Microsoft Office Suite. Niet alleen kun je nu je documenten bewerken vanaf elke computer of laptop, opslaan van je documenten gebeurt in de cloud en je bent verzekerd van de optimale beveiliging die een gigant als Microsoft biedt. Hetzelfde geldt voor Google Docs; ook hier profiteer je van de state-of-the-art beveiliging van de marktleider. Zo werkt Google bijvoorbeeld met standaard encryptie voor alle data die via Google docs wordt opgeslagen in de cloud.

Ook bij een calamiteit in je bedrijf is er geen reden tot zorg; je hebt nog steeds via elke willekeurige werkplek online toegang. Of je nu via een bedrijf als Google werkt of de service van een datacenter gebruikt, hun beveiliging is altijd op een hoger niveau dan je dat zelf kunt doen.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page