close

Hoe installeer ik Google Analytics

GA installeren

Hoe installeer ik Google Analytics

Om te weten te komen hoe je website presteert, hoe de bezoekers zich gedragen en of je marketing- en salesstrategie goed werkt, is er geen beter programma dan Google Analytics. Dit programma levert je een ongelooflijke hoeveelheid zeer belangrijke informatie over de prestaties van je website en het is bovendien gratis! Hieronder vertellen we je hoe je dit programma kunt installeren.

Google Analytics account aanmaken

• Heb je nog geen account, dan is de eerste stap is om een account aan te maken. Hiervoor ga je naar https://www.google.com/accounts/NewAccount?hl=NL en volg je de instructies op het scherm.

• Daarna moet je je aanmelden bij Google Analytics, da doe je via de link http://www.google.com/analytics/nl-NL/. Klik op het vak ‘Meld u aan voor Google Analytics.’

• De volgende stap is het invullen van de gegevens van je website. Om te beginnen vul je de URL van je site in. Je kunt daarna een accountnaam opgeven en het land en de bijbehorende tijdzone invullen waar je website zich op richt.

• Hierna kom je in een scherm waar je je contactgegevens moet invullen en vervolgens moet je de overeenkomst goedkeuren.

Google Analytics code in je website

Je account is nu aangemaakt, maar om echt gebruik te gaan maken van het programma volgt nu een heel belangrijke stap: het toevoegen van een stukje code aan je website waarmee Google Analytics precies kan bijhouden wat er op je site gebeurt: de zogenaamde Tracking Code.

Heel belangrijk is dat deze code op de juiste plaats in de HTML van je website wordt geplakt. Heb je geen idee waar dit over gaat, laat dit dan over aan de bouwer van je website. Waarschijnlijk heeft jouw website, net als de meeste andere, enkele vaste onderdelen die op elke pagina terugkomen, zoals de header, het navigatiemenu en de footer. Informatie die in deze bestanden staat, wordt automatisch getoond op ALLE pagina’s van je website. In de admin van je site zul je die bestanden apart zien staan. Voor Google Analytics is de footer file (footer.php of footer.html) belangrijk, want daarin moet de tracking code geplaatst worden.

In je nieuwe Google Analytics account dat je hebt aangemaakt wordt deze tracking code automatisch gegenereerd. Let op dat je van de 2 mogelijkheden de ‘Nieuwe volgcode’ kiest. Alles wat je hoeft te doen is deze code te kopiëren en hem vervolgens in je footer bestand te plakken. LET OP: plak hem helemaal onderaan net vóór de afsluitende tag.

Ten slotte moet je controleren of de code goed is geïmplementeerd. Klik op ‘controleren’ en je bent vervolgens klaar om aan de slag te gaan. Houd er rekening mee dat het enige uren kan duren voor er gegevens beschikbaar komen. Als je nu opnieuw start met je Google Analytics account kun je op ‘Rapporten’ klikken om de statistieken over je website te bekijken.

Natuurlijk begint het hier pas. Om optimaal gebruik te gaan maken van Google Analytics, zul je aan de slag moeten met doelgroepsegmentatie, het instellen van salesfunnels, klikpaden en conversiedoelen, het doormeten van je SEO inspanningen en nog veel meer.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page